DIA DE LA CIÈNCIA A LES ESCOLES

Del 15 al 24 de novembre se celebrarà a Catalunya la 18a Setmana de la Ciència.
Durant la Setmana de la Ciència es realitzaran tot un munt d'activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

A més de les conferències que es faran arreu de Catalunya també és previst fer-ne una que serà retransmesa en directe per videoconferència a la web de la XTEC. 
Aquesta conferència poden aprofitar-la molts instituts, projectant-la als seus alumnes i enviant preguntes al ponent per correu electrònic.




A Montcada us oferim la conferència "Descobrint la Natura amb Superordinadors" que anirà a càrrec de Víctor Guallar i Tasies, professor d'investigació de l'ICREA. Va adreçada als centres de secundària de Montcada i Santa Perpètua.
La conferència es celebrarà el dijous 21 de novembre a les 11,30h. a l'edifici Kursaal (c/ Masia, 39, barri de Can Sant Joan).

La xerrada fa una descripció molt general de com es fan servir els superordinadors, i en concret el marenostrum, el Superordinador del Barcelona Supercomputer Center, per estudiar la natura. 
Es fa una descripció molt general de com es fan simulacions, de què és una proteïna, una molècula, els àtoms, perquè serveixen els fàrmacs etc. S’explica la diferència d'observar un cos macro (perceptible a la vista) i un de nivell atòmic.  

A Ripollet us oferim la conferència "El forat negre: de la ficció i especulació a la realitat" que anirà a càrrec de Roberto Emparan, professor d'investigació de l'ICREA.
La conferència es celebrarà el dimecres 20 de novembre a les 11,30h. al Teatre Auditori de Ripollet (c/ onze de setembre s/n).


El forat negre -presó absoluta de la llum, format de res més que espai i temps distorsionats- és una de les idees més fantàstiques que mai ha imaginat la ment humana. 
Encara que es van necessitar moltes dècades per arribar a entendre (i acceptar) els forats negres com a conseqüència inevitable de les lleis físiques, en l’actualitat juguen un paper central tant en astrofísica com en les teories proposades per descriure l’espai i el temps al nivell més fonamental. 

Començant amb una conseqüència sorprenent de la llei de la gravetat de Newton, anirem veient l’evolució d’aquesta idea, seguint els passos d’Einstein fins a arribar a les propostes d’Stephen Hawking.